8/06/2015

Yoğun çikolatalı muffin kek


 

Günlerden bir gün Sultan Mahmut tüm vezirlerini toplayıp, bana bir yüzük yaptırın ve üzerine öyle bir şey yazdırın ki                              ona her baktığımda,                         hüzünlüysem neşeleneyim,                 neşeliysem hüzünleneyim                              diye buyurmuş…

 

Vezirler toplanmışlar dört bir yana haber salmışlar. Sonunda bir gün bir yüzükle sultanın karşısına çıkmışlar, yüzüğü vermişler.
Sultan Mahmut “tamam işte bu” demiş…

Yüzüğün üzerinde ;

“Bu da geçer ya hû” yazıyormuş…


Hattatlar bu sözü çok sevmişler ve eserlerinde sıkça kullanmışlar…

BU DA GEÇER YÂ HÛ!!!..

Eserlerinde bu sözün etkisini sık sık müşahâde ettiğimiz sevgi çağlayanı Mevlânâ Hazretleri de şöyle der:

“- Ey insan! Sana gelen gamlar ve sürûrlar sende bir misafirdir. Sakın onların daimî olduğunu zannetme! Gelen fânî gamlara üzülme, çünkü onlar gidicidir. Fânî sürûrlara da sevinme; zîrâ onların da bekâsı yoktur. Yâni sen bir misafirhanesin ki, gamlar ve sürûrlar da senin gelip geçici birkaç günlük ziyaretçilerindir. Dertlenip kederlenmene vesîle olan misafirhanedeki eşyalar ise, yalnız senin değildir. Senden sonrakilere de âiddir. Sanki bir devre-mülktür. Bunun için onlar hakkında gam ve keder deryasında boğulmaya değmez!..”


Bu mânidâr sözün sıkıntılı anlarımızda şifâ ve yolumuzu aydınlatan bir kandil olması duâsıyla efendim..

Şimdi yoğun çikolata severler için muffin tarifini veriyoruz..;)


1 1/4 su bardağı buttermilk*
80 gr (1 paket) bitter çikolata
6 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta (oda ısısında)
1/3 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1/3 su bardağı kakao
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
yarım su bardağı vişne

*buttermilk elde etmek için oda sıcaklığında aynı miktardaki sütün içine 1 yemek kaşığı sıkılmış limon suyu karıştırıp 10 dk bekletilir.



Yapılışı:

Un, kab tozu, karbonat, kakao elenerek bir kapta karıştırılır. Şeker ilave edilir.
Yumurta, vanilya ve buttermilk ayrı kapta çırpılır.
Tereyağı ile doğranmış bitter çikolata beraber benmari usülü eritilir.
Yumurtalı karışıma çikolatalı karışım eklenir çırpılır. Kuru malzemeler de kaşık kaşık ilave edilir.
Muffin kalıplarına fırçayla yağ sürülür hamur eşit olarak kalıplara paylaştırılır ve üzerlerine vişne taneleri konur. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 25-30 dk pişirilir.

* Kekin üzerine fotoğrafta daha güzel çıkması için bir miktar reçel sürülmüştür.. Yanıltıcı olmasın;)


Hiç yorum yok:

 

Oburumben Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template